Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, “Yolda” adlı fotoğraf sergisinde sanatseverleri farklı simalarla yeryüzünde dolaşmaya davet ediyor. Fotoğraflar ziyaretçilerine sinema tadı veriyor.
Dünyaca tanınmış Altın Palmiyeli Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan, aslında fotoğraf sanatından sinemaya yol bulmuş bir isim. Lise yıllarında ortaya çıkan fotoğraf merakı, üniversite yıllarında daha da büyüdü. Ceylan, Boğaziçi Üniversitesi’nde Elektrik Mühendisliği bölümünde okurken vesikalık fotoğrafl ar çekerek harçlığını çıkardı. Donuk karelerden çıktığı yolda Batı’da ses getiren bir yönetmene dönüştü ama “vesikalıklarla” doğan portre merakı hiç bitmedi. Nuri Bilge Ceylan, Dirimart’ta açılan son fotoğraf sergisi “Yolda”da ise farklı simalarla sanatseverleri yeryüzünde dolaşmaya davet ediyor. Köpeğiyle poz veren Hindistan’dan bir adam, Mısır piramidi önünde objektife bakan yaşlı bir karı koca, Anadolu’da karlar altında kalmış bir okulun öğretmeni, Midyat’tan iki genç kız, ağaç altında gölgeleyen Türkmenistan’dan iki kadın ve diğerleri… Ceylan, sergide görülebilen videodan da anladığımız üzere fotoğraf çekerken “auteur yönetmen” üslubuyla hareket ediyor; seyahatlerinde rastladığı insanları, farklı pozlar verdirerek fotoğraflıyor. “Yolda” sergisi Nuri Bilge’nin filmlerindeki hissiyatın benzerlerini fotoğrafl arla seyirciye zerk ediyor.
AİLESİYLE SEYAHAT EDERKEN FOTOĞRAF ÇEKİYOR
Sergi hakkında Türkiye gazetesinin sorularını cevaplayan Dirimart Galeri Direktörü Selen Erkal “Aslında Nuri Bilge Ceylan’ın çalıştığı farklı fotoğraf serileri var. Panoramalardan sonra ise portre fotoğrafl arına yöneldi. Bu sergideki kareler de sinema üretmediği zamanlardaki seyahatleri sırasında çektiği fotoğraflardan oluşuyor. Ceylan daha ziyade ailesiyle ve yakınlarıyla seyahat ederken fotoğraf çekiyor. Biz de portreleri arasından sergiye uygun olabileceğini düşündüğümüz 25 işi seçtik. Kareler üzerinde sanatçıyla birlikte çalıştık” diyor.
Türkiye’nin yanı sıra Hindistan, Çin, Türkmenistan, Mısır, Rusya ve Cezayir gibi ülkelerde çekilmiş fotoğraf karelerinin yer aldığı Nur Bilge Ceylan’ın “Yolda” sergisi, 23 Şubat’a kadar Dirimart Dolapdere’de görülebiliyor.
FARKLI YÜZLER BENZER HİSLER…
Ceylan’ın portrelerinin “ortak bir duyguya” sahip olduğuna vurgu yapan Erkal “Fotoğraflardaki kişiler farklı kültür ve etnik kökenlere sahip olmalarına rağmen aslında benzerlikler taşıyor. Bu da bir duygu ile bize geçiyor. Nuri Bilge Ceylan anı yakalamak için fotoğraf çekmiyor. Fotoğrafl adığı insanı bulunduğu coğrafyadan soyutlayarak kendi dünyasının içerisindeki bir kahramana dönüştürmek istiyor. İnsanlar, bağlamlarından koparıldığı için bir bütünün parçası hâline geliyor. Aslında her bir fotoğrafta bir yolculuğa çıkıyoruz diye düşünebiliriz. Bu fotoğraflar, Nuri Bilge Ceylan’ın iç dünyasının yansıması olduğu kadar izleyicilerle de anlam kazanıyor” şeklinde konuşuyor.
FOTOĞRAFTAKİLER BİRER OYUNCU GİBİ…
Ceylan’ın sineması ile fotoğrafçılığı arasındaki irtibata dikkat çeken Selen Erkal, sözlerine şöyle devam ediyor: “Fotoğrafları da ‘yönetmen’ olarak çekiyor. Andan kopardığı karakterler de oyuncular gibi oluyorlar. Aslında onun sineması ve fotoğrafı birbirini besliyor, tamamlıyor. Nuri Bilge’nin kendisinin söylediği üzere; sinema üretirken daha kalabalık ekiple çalıştığı için daha farklı bir üretim süreci var. Sinemasındaki dili, fotoğraflarında da hissedebiliyoruz.”
Kaynak: Türkiye Gazetesi