Mercan Dede'nin 30 yıllık görsel sanat çalışmaları Casa Botter'de

Casa Botter, Mercan Dede’nin 30 yıllık görsel sanat çalışmalarının bir seçkisinden oluşan “Sen Potansiyellerle Doğdun” sergisini ağırlıyor.

Mercan Dede'nin 30 yıllık görsel sanat çalışmaları Casa Botter'de
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

İstanbul’un Art Nouveau üslubundaki ilk binası olarak öne Casa Botter, Mercan Dede’nin 30 yıllık görsel sanat çalışmalarının bir seçkisinden oluşan “Sen Potansiyellerle Doğdun” sergisini ağırlıyor. İBB Miras ve İBB Kültür ev sahipliğinde, küratörlüğünü Nurhak Kaya’nın üstlendiği sergi, 4 Şubat'a kadar görülebilir. 

Casa Botter, yeni sergisi “Sen Potansiyellerle Doğdun” ile ziyaretçileri kendi potansiyellerini keşfetmeye çağırıyor. Dünyaca ünlü neyzen, besteci, yapımcı ve DJ Mercan Dede’nin kişisel sergisi, olan değil olması gereken, görülen değil gizli tutulan, maruz kalınan değil arzu edilen, kabul gören değil içimizde ukde kalan anların peşine düşüyor.

Evrende her şeyin, bilhassa insanın, bir varoluş sebebi ve sayısız potansiyeli olduğunu izleyiciye hatırlatmayı amaçlayan; Mercan Dede’nin “Sen Potansiyellerle Doğdun” adlı sergisi  4 Şubat'a kadar ziyaretçilerini bekliyor.

Işıltısına yeniden kavuşan Botter Apartmanı

Uzun süredir İstiklal Caddesi’nde hatırlanmayı bekleyen yapı, İBB Miras tarafından 2021 yılında cephe konservasyonu projesiyle gündeme getirildi. İzleyen süreçte Botter Apartmanı’nın kapsamlı restorasyonu ve yeniden işlev kazandırma sorumluluğu da üstlenen İBB Miras, İstanbul’un uzun süre beklediği bir projeyi daha hayata geçirdi. Binanın 123 yıllık geçmişini anlamak ve bu hafızayı geleceğe aktarmak üzere çalışmalara başlayan İBB Miras, yapının çok katmanlı dokusunu adım adım keşfederek ilerledi; ortaya tarihi, hikâyesi ve ruhuyla Beyoğlu hazinesinin eşsiz parçalarından biri çıktı. İBB Miras’ın evrensel koruma ilkelerine bağlı restorasyon anlayışı ve özgün malzeme ve tekniklerle uygulanan çalışmaların ardından binanın zemin ve giriş katlarındaki restorasyon tamamlanarak İstanbullulara açıldı. Art nouveau akımının özgün detaylarıyla bezeli cephesinden göz alıcı renkli vitraylarına, şehrin ilklerinden olan asansöründen merdiven korkuluklarına uzanan titiz çalışmalar, yapıyı zamana ve depreme karşı güçlendirmekle kalmadı; yıllar içinde kaybolan ruhunu da ona yeniden kazandırdı. İBB Miras’ın restorasyon çalışmaları ardından yapının zemin katı sergi salonuna, birinci katı ise Cumhuriyet’in 100. Yıl coşkusunun nabzını tutan çalışma alanlarına ev sahipliği yapıyor. 14 Nisan 2023’te kapılarını açan Casa Botter, “Düşler, Hakikâtler” sergisi ile İstanbullularla buluştu. Lozan Barış Antlaşması’nın yüzüncü yıldönümünde ikinci sergisine ev sahipliği yapacak Casa Botter, “Lozan 1923 Yüz Yıl Önceki Başlangıç” sergisi ile İstanbullularla buluşuyor.

Casa Botter (Botter Apartmanı)

Özgün adı Maison Botter (Casa Botter) olan bina, art nouveau akımının İstanbul’daki ilk örneği olarak ön çıkıyor. 1881 yılında Venedik Akademisi’ni bitiren İtalyan mimar D’Aronco’nun 1893’te II. Abdülhamit’in Dersaadet Ziraat ve Sanayi Sergii Umumisi’nin tasarımı için davet etmesi üzerine İstanbul’a gelmiş ve 1909’a kadar yaşadığı kente birçok değer katmıştı. 19’uncu yüzyıl sonuyla 20’nci yüzyıl başlarında etkili olan, siyasal ve ekonomik gelişmelerin sonucu olarak İngiltere’den Orta Avrupa’ya yayılan art nouveau akımı, farklı kaynaklardan beslenen bir üslubun ifadesiydi. Asimetri, eğrisellik, çizgisellik, kıvrımlar ve bükülmelerle doğanın akıcılığıyla uyumlu bir estetik geliştiren akımın etkisi İstanbul’un sivil mimarisinde de görüldü. D’Aranco’nun Fransız-Belçika etkileriyle Viyana Okulu’nu sentezlediği Botter Apartmanı’nın cephesi de bu akımın genel özelliklerini yansıtıyor. Casa Botter, İBB’nin yürüttüğü Metro Han, Taksim Maksem Sanat Galerisi ve Sen Piyer Han gibi Beyoğlu ve İstiklal Caddesi’nin kültür sanat odağında dönüşümüne katkı sunuyor. 

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.